Blog

Modul de funcționare al adezivilor

fa

Modul de funcționare al adezivilor

De câte ori ne-am întrebat oare care este modul de funcționare al adezivilor? Oare de ce sunt atât de super-glue-ul sau alte lipiciuri? De ce lipiciul nu se lipește de pereții recipientului în care este păstrat? Produsele adezive sunt folosite de om încă din cele mai vechi timpuri. De la rășină de copaci, clei, zahăr și până la binecunoscutele produse Super Glue, 502 Super Glue sau Maximum Glue din zilele noastre. Dacă, de exemplu, ne uităm din ce este alcătuit Super-Glue-ul vom vedea ca sunt substanțe de care nici nu am auzit precum acetat de polivinil, formaldehidă fenolică, acetat de vinil etilenic sau cianocrilat. În continuarea acestui articol vom scoate la lumină modalitățile de lipire a produselor de lipit pe bază de adezivi.

adeziv lipici
adeziv super glue

Modul de funcționare al Super-Glue-ului

Punctul forte al Super-Glue-ului este cianoacrilat, o substanță puternică bazată pe rășină. Această substanță poate să lipească diferite obiecte, doar dacă intră în contact cu apa și aerul. Altfel, cum spune o vorbă din popor “nu este bun de nimic”. Chiar dacă, de exemplu ați șters mânerul unei căni înainte să îl lipiți, nu trebuie să va faceți griji deoarece moleculele de apă sunt pretutindeni, chiar și pe acel mâner de cană. Astfel,  în prezența umidității și a aerului cianoacrilatul din Super Glue se întărește luând o formă asemenea unui plastic dur. În concluzie, dacă mânerul acelei căni sau orice alt obiect pe care doriți să îl reparați este umed, procesul de lipire tot va avea loc

Asta explică și de ce compoziția lipiciului nu se întărește în propriul recipient (este închis ermetic și nu ia contact cu aerul). Având în vedere că Super Glue-ul are nevoie să între în contact cu umezeala și aerul, nu este nicio greșeală dacă suprafața pe care doriți să o limiți este udă.

Cum dezlipim Super-Glue-ul de pe degete

Câti dintre noi nu am trecut prin asta? De câte ori, după ce am lipit ceva am rămas cu lipici pe degete? Ce trebuie să facem în astfel de cazuri? Iată câteva sfaturi:

  • în primul rând nu forțați desprinderea deoarece există riscul să vă accidentați (se pot rupe bucăți din epidermă)
  • înlăturați excesul de adeziv pentru a reduce riscul de extindere a zonei lipite.
  • utilizați apă caldă; în acest fel lipiciul își va pierde din propriețăți
  • puțin câte puțin încercați depărtarea părților lipite
  • în cazul în care urmând pașii de mai sus nu reușiți să desprindeți lipiciul, folosiți acetonă.
adezivi puternici

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *