super glue lipici
Blog

Cum a apărut banalul lipici

Deși pare o invenție a epocii moderne, banalul lipici este cunoscut încă din cele mai vechi timpuri. Atunci oamenii foloseau diferite substante naturale pentru a lipi diferite materiale. Ulterior a început să se folosească o ceară amestecată cu bitum și cu rășini pentru a putea lipi rosturile sau gaurile vrăbiilor. În Antichitate astfel de amestec era folosit și pentru scrisori: expeditorul punea mereu sigiliul pe scrisoare. De asemenea, civilizațiile precolumbiene din zona Mexicului de azi foloseau latexul pentru a lipi diferite obiecte, iar în perioada Renașterii lipiciul era preparat din amestecul de miere de albină cu albuș sau gălbenuș de ou.

lipici evul mediu

Cum a apărut celebrul lipici Super Glue ?

Lipiciul Super Glue este una din cele mai cunoscute inveții pe care omenirea o cunoaște. Inventatorul se numește Harry Coover, un om de știință, care în perioada celui De-al Doilea Război Mondial, cu ajutorul unor substanțe chimice pe nume cianoacrilați, încearcă fără succes să gasească o modalitate prin care să pună cătări de plastic pe mitraliere. În cele din urmă, acest proiect este abandonat. Cu ajutorul acestor substanțe foarte lipicioase, în anul 1951 Harry Coover, se gândește că ar putea face un adeziv extrem de puternic. Astfel, Coover împreună cu alți cercetători au pus bazele unui nou lipici pe care l-au numit Super Glue. Acest produs a început sa fie comercializat la scară largă la sfârșitul anilor ’50.

Lipiciul, o cale de a trata răni

În al Doilea Razboi Mondial și chiar și in perioada războiului din Vietnam, doctorii de teren foloseau substanțele din care este creat lipiciul pentru tratarea unor răni. Cianoacrilații din care este alcătuit lipiciul erau pulverizați pe rănile deschise oprind astfel sângerarea. În acest fel doctorii aveau mai mult timp la dispoziție pentru ca pacienții să ajungă în unitățile medicale. În ziua de astăzi lipiciul este cunoscut și totodata comercializat la nivel global. Lipiciul Super Glue este indispensabil în orice industrie, ne folosim de el în treburile de zi cu zi de acasă și este folosit chiar și în medicină.

Johnson Super Glue

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *