Blog

Becuri LED ieftine

În ziua de astăzi suntem tentați să alegem produsele cele mai ieftine, însă nu ne gândim aproape niciodată dacă sunt de durată. Oare de câte ori ne-am gândit la ce durată de viață are un bec obișnuit și mai ales, merită să-l cumpăr? Ce avantaje am dacă cumpăr un asemenea bec? Dar dezavantaje? Dar ce avantaje am la achiziționarea unui bec LED? Sau de ce becurile LED nu sunt ieftine? De unde pot cumpăra becuri LED ieftine? Și întrebările pot continua la nesfârșit. Pe parcursul articolului voi încerca să raspund la cât de multe întrebări. Pentru început să aflăm cum au apărut becurile obișnuite (incandescente) și cum se face că au reușit să reziste atâția zeci de ani.

becuri led economice ieftine
bec incandescent

Becurile incandescente (obișnuite)

Becul incandescent este opera unui englez pe nume  Thomas Edison, un om de știință care a pus bazele acestei invenții la sfârșitul secolului XIX. Deși în timp lumina si durabilitatea au devenit oarecum mai bune, în esență, tehnologia a rămas aceeași. După cum știm, aceste becuri sunt extrem de ieftine, iar asta este poate singurul lor avantaj. Dacă ne raportăm la consum si durabilitate realizăm că scoatem din buzunar destul de mulți bani. Aceste becuri consumă de 4-5 ori mai mult decât un bec led, de exemplu, iar durabilitatea este undeva la maxim 3-4 mii de ore. Foarte, foarte puțin!

Becurile economice CFL

În momentul de față, becurile economice CFL sunt cele mai populare. Această popularitate și-au dobândit-o datorită durabilității de funcționare ( undeva la 10000 de ore) și a factorului economic de care au dat dovadă. Trebuie spus că raportat la becurile incandescente, CFL-urile sunt mai economice de 4 chiar 5 ori. Becurile economice CFL au la bază tehnologia Compact Fluorescent Lamp. Această denumire se referă la un bec de dimensiuni reduse de tip neon. Dezavantajele acestor becuri sunt că, în primul rând, această tehnologie este destul de învechită, au o sensibilitate ridicată la temperaturi joase sau ridicate și declanșează vibrații la pornire sau oprire.

modele becuri economice cfl
becuri-led-economice

Becurile LED – calitate superioară și de durată

La început becurile LED erau folosite doar în industria calculatoarelor și în domeniul electronicii. De câțiva ani însă, tehnologia LED și-a extins aria, de la becurile pentru iluminatul încăperilor până la industria auto. Astăzi dacă ne uităm în aproape orice casă vom găsi cu siguranță cel puțin un bec de tip LED. În ciuda faptului că sunt mai scumpe decât un bec incandescent sau unul de tip CFL, acestea au o durată de funcționare de până la 50000 de ore, ceea ce este enorm. Prețul de la care a plecat acest produs s-a bazat pe durabilitate și pe faptul că nu intervine durerea de cap, cum se întamplă la becurile obișnuite sau cele de tip CFL. De asemenea, becurile LED țin insectele la distanță și consumă extrem de puțin.

Pentru a vă da seama de cât de puțin consumă becurile led cercetătorii au facut un mic experiment într-o încăpere. S-au luat 8 becuri LED si 8 becuri normale. Prima dată au instalat becurile LED si le-au lasat aprinse 4 ore pe zi timp de o lună, după care au schimbat cu cele normale. Rezultatul a fost că în acest timp, cele 8 becuri LED au consumat energie electrică în valoare de 5,47 lei, în timp ce becurile incandescente (cele normale) au consumat energie electrică în valoare de 12 lei. Mai mult decât dublu.

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *